Новости проекта
Отвечаем на ваши вопросы!
Важные моменты в Инструктивно-методическом письме
Новинка! Отчеты по ведению электронного журнала
Конкурс продолжается!
Голосование
Нужен ли в нашей школе профильный класс
Всего 22 человека

Харчаванне вучняў

Дата: 20 октября 2017 в 14:08, Обновлено 22 января в 22:08

     

Здаровае харчаванне – наш шлях да прыгажосці, здароўя і даўгалецця.

Здаровае харчаванне - адзін з найважнейшых кампанентаў прыгажосці і здароўя. Правільнае харчаванне дапаможа не толькі заставацца ў выдатнай форме, але і дазволіць адчуваць сябе больш энергічнай, лёгкай і працаздольнай. Прытрымлівацца здаровага харчавання не так ужо і складана, як здаецца на першы погляд.
Пачынайце пераходзіць да здаровага харчавання паступова. Ведаючы асноўныя правілы харчавання, кожны чалавек можа самастойна скласці збалансаваны рацыён, падабраць правільныя прадукты харчавання, распрацаваць здаровае меню для сваёй сям'і з улікам сваіх фінансавых магчымасцяў. Для правільнага і здаровага харчавання зусім неабавязкова купляць дарагія прадукты, нашмат важней як вы гэтыя прадукты прыгатуеце.

Некалькі асноўных правілаў здаровага харчавання.

Выкарыстоўвайце ў сваім рацыёне разнастайную ежу. У штодзённым меню павінны прысутнічаць прадукты з розных харчовых груп (садавіна, гародніна, ягады, грыбы, збожжавыя і бабовыя культуры, мяса, рыба, птушка, малочныя прадукты, яйкі, арэхі, тлушчы, алею, зеляніна).
– Харчавацца трэба рэгулярна, ёсць невялікімі порцыямі, не радзей чатырох разоў у дзень. Не рабіце вялікіх перапынкаў паміж прыёмамі ежы. Штодзённае меню павінна складацца з сняданку, абеду, пасляабедзенным чай і закускі.
– Паспрабуйце прымаць ежу кожны дзень у адзін і той жа час, гэта дабратворна ўплывае на працу страўнікава-кішачнага гасцінца. А вось ад перакусаў паміж асноўнымі прыёмамі ежы лепш адмовіцца.
– Паспрабуйце абмежаваць спажыванне солі. Замест звычайнай солі выкарыстоўвайце ёдаваную. Няхай вашы стравы лепш будуць недосоленной, чым перасоленых. Лічыцца, што марская соль больш карысная, чым павараная, т. к. яна захоўвае ў сваім складзе шмат карысных мінералаў. Да таго ж, марская соль больш салёная, таму, пры меншай колькасці солі смак страў не зменіцца, а арганізм атрымае менш шкоды.
– Спажыванне цукру таксама лепш абмежаваць. У некаторых выпадках цукар можна замяніць мёдам. Некалькі лыжак мёду ў дзень забяспечаць арганізм вітамінамі і мінераламі, дапамогуць прадухіліць прастудныя захворванні і падымуць імунітэт. Але не кладзіце мёд у гарачую гарбату, так як пры награванні мёд губляе частку сваіх карысных якасцяў.
– На працягу дня старайцеся піць пабольш чыстай вады. Вада проста неабходная нашаму арганізму, бо ён на 2/3 складаецца з вады. Вада аказвае дабратворны ўплыў на скуру, ўвільгатняе яе знутры, сілкуе энергіяй, прадухіляе сухасць. Акрамя таго, вада спрыяе выводзінам шкодных таксінаў з арганізма і неабходная для нармальнага стрававання. Аптымальным, лічыцца, выпіваць каля 2-х літраў чыстай негазаванай вады ў суткі. Толькі не піце шмат вады на ноч, а то рызыкуеце прачнуцца з ацёкамі.
– Здаровае харчаванне – гэта ў тым ліку свежыя гародніна і садавіна. Ешце больш свежых гародніны і садавіны. У сырых гародніне ўтрымоўваецца шмат клятчаткі і вітамінаў, якія так неабходныя нашаму арганізму. Волкая гародніна і садавіна павышаюць хуткасць абменных працэсаў у организме.Но увагу, калі ў вас ёсць супрацьпаказанні па стане здароўя (праблемы з страўнікава-кішачным трактам), свежая гародніна і садавіна могуць быць вам проціпаказаныя. Таму лепш пракансультуйцеся з лекарам.
– Здаровае харчаванне – гэта ў тым ліку і свежыя прадукты. Сачыце за тым, каб ежа заўсёды была свежай. Лепш рыхтаваць ежу невялікімі порцыямі, чым зварыць велізарную рондаль на ўвесь тыдзень. Карысці для здароўя ад гэтага не будзе. Пры абавязкам захоўванні ежы ў ёй пачынаюцца працэсы гніення і закісання. Пры куплі прадуктаў абавязкова паглядзіце, ці не мінуў тэрмін прыдатнасці.

Як прыгатаваць здаровую ежу.
Ці будзе ежа здаровай шмат у чым залежыць ад таго як вы яе прыгатуеце. З адных і тых жа прадуктаў можна прыгатаваць як здаровую ежу, Так і vrednuû.
Ўжывайце ў ежу больш варанай або запечаныя ў духоўцы прадуктаў і як мага менш смажаных, з выкарыстаннем тлушчаў.
Незаменным памочнікам пры падрыхтоўцы здаровага харчавання з'яўляецца пароварка. Рыхтаваць у ёй вельмі проста, хутка і зручна. У пароварке можна прыгатаваць некалькі страў адначасова. Пры падрыхтоўцы ежы на пару усе карысныя рэчывы і вітаміны ў прадуктах захоўваюцца. Акрамя таго, пры гатаванні ў пароварке ня трэба дадаваць алей, а значыць, ў ежы будзе ўтрымлівацца менш халестэрыну, і каларыйнасць прадуктаў пры гатаванні не будзе павялічвацца. Усе лішнія тлушчы, якія ўтвараюцца ў працэсе гатавання, сцякаюць ў спецыяльны паддон.
Ежа, прыгатаваная на пару, атрымліваецца больш сакавітай і мяккай. Прыгатаваць у пароварке можна, практычна, любую страву - мяса, птушку, рыбу, гародніна, рыс і нават дэсерт! Вядома, спачатку трэба прыстасавацца да гатавання на пару, паэксперыментаваць з рознымі прадуктамі. Асабліва смачнымі атрымліваюцца прыгатаваныя на пару рыбныя стэйкі, а таксама гародніна. Гародніна з параваркі маюць больш яркі колер і асаблівы смак.

Некалькі простых рэцэптаў здаровага харчавання для параваркі.
Стэйкі з ласося або стронгі.
Вышмараваць стэйкі з двух бакоў цытрынавым сокам і трохі пасаліць. Паліць соевым соусам і пакінуць хвілін на 30. Затым кладзём стэйкі ў параварку і варым хвілін 20. Рыба атрымліваецца вельмі пяшчотная і сакавітая, а галоўнае, карысная.
Курыныя грудкі на пару.
Спачатку прыгатуем соус. Для гэтага змешваем соевы соус, некалькі лыжак гарчыцы (гарчыца зробіць грудкі больш мяккімі), сок цытрыны. Можна дадаць трохі приправок для курыцы, але не перабераце, так як соевы соус вельмі салёны. Курыныя грудкі замочваем ў соусе хвілін 20-30. Пасля гэтага змяшчаем грудкі ў параварку на 30 хвілін. На гарнір можна прыгатаваць гародніну на пару. Кладзём гародніна на наступны ярус і запускаем параварку. Тады гародніна прахарчуюцца водарам курыцы, і іх густ будзе больш насычаным.
Ялавічына ў Steamers.
Мяса рэжам невялікімі кавалачкамі і ўкладваем у параварку, трохі солім. Зверху выкладваем памідоры, нарэзаныя кружочкамі, зеляніна, вострыя прыправы, lomtiki sыra. Рыхтуем у пароварке 40 хвілін.
Яшчэ адным незаменным памочнікам на кухні для падрыхтоўкі здаровай ежы з'яўляецца сокавыціскалка. Свежевыжатые фруктовыя і агароднінныя сокі вельмі карысныя для нашага арганізма. У іх утрымліваецца столькі вітамінаў і мінеральных рэчываў! Не абавязкова купляць дарагую універсальную сокавыціскалку, падыдзе і невялікі прэс для цытрусавых. Шклянку свежевыжатый апельсінавага соку з раніцы - добрая крыніца вітаміна С і іншых карысных мікраэлементаў.

Прыкладныя меню на дзень. 
Сняданак.
Сняданак абавязкова павінен быць пажыўным і сытным. Калі вы добра рабіў замах з раніцы, то менш шанцаў, што вам захочацца перакусіць або з'есці што-небудзь салодкае да абеду. Напэўна, вы заўважалі, што калі вы не галоднага, то адчуваеце сябе больш энергічнымі і працаздольнымі.
Ідэальна падыдуць для сняданку розныя кашы. Іх можна варыць як на малацэ, так і на вадзе. Рыхтаваць іх проста і хутка. Дадайце ў кашу садавіна ці арэхі і карысны, смачны сняданак гатовы.
Можна прыгатаваць на сняданак тварог. Калі не можаце абысціся без цукру - дадайце трохі мёду, садавіны ці разынак. Тварог павінен абавязкова ўваходзіць у ваш рацыён. Ён багаты кальцыем, фосфарам, вітамінамі групы В і іншымі карыснымі элементамі. Штодзённае ўжыванне тварагу палепшыць стан пазногцяў і валасоў. Калі вы размяшчаеце дастатковым часам, можаце прыгатаваць на сняданак тварогавую запяканкі.
Таксама для сняданку добра падыдуць амлет, мюслі з арэхамі або садавінай, салата з свежай гародніны, садавіна. Запіць усё гэта лепш свежевыжатым сокам.

Абед.
Абед павінен быць паўнавартасным і збалансаваным. Калі вы працуеце ў офісе, то лепш замовіць дастаўку комплекснага абеду ці прынесці ў кантэйнеры з дому. Выключаць абед катэгарычна нельга, а абыходзіцца замест абеду перакусам бутэрбродамі ці булачкамі - шкодна для здароўя.
Добра, калі ў вашым меню будзе прысутнічаць суп. Вадкая ежа дапамагае лепш працаваць нашаму страўніку, паляпшае абмен рэчываў.
На другое можна прыгатаваць курыцу, рыбу або мяса. З гарніру - Садавіна, макароны, рыс, запечаны або адварной бульба.
На падвячорак можна перакусіць садавінай, салатай з свежай капусты або буракоў, запраўленым раслінным алеем, тварагом або гарбатай з нятлустым печывам.

Вячэра.

Для вячэры добра падыдуць агароднінныя стравы, лёгкія салаты з гародніны, адварное або прыгатаванае ў пароварке мяса або рыба, плоў, грачаная каша. Для падрыхтоўкі вячэры старайцеся выкарыстоўваць паменш тлушчаў і не смажыць ежу, каб карысныя стравы не ператварыліся ў шкодныя.

Перад сном можна выпіць шклянку кефіру ці ражанкі. Кісламалочныя прадукты вельмі добра засвойваюцца і спрыяльна ўплываюць на страваванне.

Якое меню б вы не выкарыстоўвалі, памятайце, што харчаванне павінна быць здаровым, разнастайным і збалансаваным. Аптымальным можна назваць рацыён, у якім прысутнічаюць прадукты з розных харчовых груп - мяса, рыба, крупы, гародніна, садавіна, кісламалочныя прадукты. Выконвайце рэжым харчавання, старайцеся ёсць заўсёды ў адзін і той жа час, рабіце роўныя прамежкі часу паміж прыёмамі ежы. Ці не перакусваць на хаду. Не ўжывайце перад сном занадта вострыя прадукты, адмоўцеся ад гарбаты і кава. Гэта можа актывізаваць нервовую сістэму і парушыць сон. Здаровае харчаванне - гэта добрае самаадчуванне, энергічнасць, маладосць арганізма і зіхатлівы знешні выгляд.


     

       УТВЕРЖДАЮ

      Директор государственного учреждения

     образования «Чемерисский детский

     сад – средняя школа»

                        С.П.Кудренок

      ГРАФИК

      питания учащихся

Смены

Классы

Время

1 смена

1, 2, 3, 4, 5

11.35-11.55

2 смена

6, 7, 8, 9, 10, 11

12.40-12.55

Полдник

группа продленного дня

15.15 – 15.30

     Заместитель директора по ОД                                        Е.Ю.Малиновская

ПОЛОЖЕНИЕ О СОВЕТЕ ПО ПИТАНИЮ

I. Общие положения

  1. Совет по питанию является общественным органом, который возглавляет и координирует все направления по организации питания детей.
  2. Совет по питанию собирается в соответствии с планом работы и по мере необходимости.
  3. Состав совета на каждый учебный год до 1 сентября утверждается приказом руководителя учреждения образования.
  4. В состав совета могут быть включены члены администрации, руководители методических структур, учителя, преподаватели, воспитатели, психолог, социальный педагог, медицинские работники, представители родительской общественности, ученического самоуправления, профсоюзного комитета, работники столовой учреждения образования или предприятия организующего питание детей.
  5. Непосредственное руководство Советом осуществляет заместитель директора (руководителя) по основной деятельности.

II. Цели и задачи работы Совета

  1. Основная цель работы Совета по питанию – создание условий, обеспечивающих полноценное питание детей, как основного фактора охраны их здоровья.
  2. Практическими задачами работы Совета являются:

соблюдение санитарно-гигиенических норм и правил организации питания;

воспитание у детей потребности в заботе о правильном режиме и сбалансированности своего питания;

формирование навыков культуры питания;

поиск новых форм организации питания учащихся и увеличение охвата учащихся горячим питанием;

своевременное выявление и информирование руководителя учреждения образования о проблемных вопросах по организации питания детей, для принятия мер по их устранению;

развитие материально-технической базы столовой.

III. Основные направления работ

3.1 Разработка и составление плана работы на учебный год с учетом анализа имеющихся проблем и перспективы совершенствования вопросов питания учащихся.

  1. Проведение (не реже 1 раза в месяц) заседаний Совета для рассмотрения запланированных вопросов и решения возникших проблем с приглашением ответственных лиц и специалистов.
  2. Установление режима работы столовой, разработка графиков приема пищи каждым классом, согласование их с поваром и представление на утверждение руководителю учреждения образования.
  3. Определение вместе с администрацией графика дежурства учащихся по столо­вой и графика контроля питания родительскими комитетами классов.
  4. Обеспечение диетическим питанием детей, имеющих медицинские показания.
  5. Организация разъяснительной работы среди учащихся и родителей по увеличению охвата горячим питанием.
  6. Проведение разъяснительной работы по пропаганде здорового образа жизни, по воспитанию культуры питания среди учащихся и родителей, рациональных основ питания, с привлечением к этой работе специалистов.
  7. Проведение анкетирования среди учащихся и их родителей по изучению спро­са на горячее питание, буфетную продукцию, рассмотрение и принятие  их предложений по улучшению качества питания.
  8. Организация наглядной агитации по выработке навыков культуры питания и здорового образа жизни.
  9. Содействие внедрению прогрессивных форм обслуживания в столовой.
  10. Проведение смотров – конкурсов, рейдовых проверок организации и качества питания детей.
  11. Осуществление контроля соблюдения учащимися графика посещения столовой, выполнения дежурными функциональных обязанностей в ходе дежурства в столовой, качество ведения документации.
  12. Обеспечение контроля соблюдения санитарно-гигиенических норм и правил на всех этапах процесса организации питания учащихся.
  13. Внесение предложений по развитию материальной базы столовой.
  14. Заслушивание итогов работы ответственных за совершенствование процесса организации и качества питания учащихся и внесение предложений по поощрению за достижение высоких результатов.

IV. Ведение документации

Совет по питанию ведет следующую документацию:

план работы Совета на учебный год;

протоколы заседаний Совета;

отчет о работе Совета с анализом состояния организации и качества питания учащихся школы и предложениями по их улучшению;

акты по проверке организации питания, карточки (чек-листы) анализа организации питания детей;

графики по организации процесса питания и контроля за ними;

материалы контроля за денежными потоками и мониторинга охвата питанием учащихся за месяц;

методические разработки, памятки и рекомендации для педагогов, учащихся и родителей


СОСТАВ СОВЕТА ПО ПИТАНИЮ ШКОЛЫ:

Кудренок С.П. – директор школы, председатель комиссии

Малиновская Е.Ю. – заместитель директора по основной деятельности

Иванькова С.М. – учитель начальных классов

Демяненко А.Л. – председатель профсоюзного   комитета

Кравченко Р.И. - воспитатель


СОСТАВ БРАКЕРАЖНОЙ КОМИССИИ:   

Кудренок С.П. – директор школы

Сницаренко Т.Г. – ответственный по питанию

Кравченко Р.И. – воспитатель

Гавриленко О.В. – повар

Комментарии:
Оставлять комментарии могут только авторизованные посетители.